Comentariul meu la impartirea oamenilor pe categorii

Dupa cum am mai spus, nu agreez categorizarea oamenilor care sunt organisme unice structural. Din punctul de vedere al medicului de familie acesta este un proces artificial, conventional, menit sa usureze abordarea, iar prin sistematizarea unor protocoale specifice sa garanteze (aparent-cu referire la farmacoterapie) o rata mai mare de succes. Nu contest eficienta protocolului in urgente de exemplu, sau in interventiile chirurgicale tipice, acestea se preteaza la astfel de rigori.

Nu acceptam deci legitimitatea impartirii oamenilor pe criterii structurale. Studiind insa diferitele metode de clasificare dupa cele mai diverse criterii, de la grupa sanguina la activitatea hormonala, psihica si pana la data nasterii si impartirea pe zodii, am ajuns pana la acest moment la urmatoarele concluzii:




- Unicitatea nu este afectata de incadrarea intr-un tip sau altul ci este un prim pas in cacarterizarea individualitatii; e drept ca de cele mai multe ori procesul se opreste aici - este alegerea fiecaruia (atat a terapeutului cat si a pacientului) cum si pana unde merge pe o cale sau alta, asta inseamna liberul arbitru.

- Categorizarea este utila in practica si desi are o sensibilitate (aici, exactitate ) indoielnica data de obtinerea empirica, se caracterizeaza printr-o specificitate suficienta pe care o putem utiliza in abordarea pacientului.

- Ca in orice interventie, de orice natura ar fi ea, operatorul este doar un mijlocitor, omul obtinand efectele in urma descifrarii mesajului primit de la acesta. E valabil si in cazul unui tratament medicamentos, chiar daca nu pare prea evident. Teoria mecanicista (pe care se bazeaza cam tot ce se invata la scoala) considera microorganismele patogene ca fiinte individuale care interactioneaza cu medicamentul. Dar daca luam in considerare teoria materiei ca o proiectie a informatiei, vedem ca multe lucruri incep sa iasa din tiparul stiintific si avem ceea ce se cheama vindecari miraculoase. Nu trebuie sa omitem posibilitatea ca acestea sa aiba cauze nedescoperite care altfel s-ar incadra in aceste tipare, sau ar putea fi pur si smplu o pura coincidenta. Dar cu siguranta agregarea acestor evenimente da de gandit.

- Ceea ce este cu adevarat important este modul cum pacientul integreaza mesajul primit, deci mai degraba convingerea cu care merge pe o cale decat calea in sine. Trebuie sa atrag insa atentia, ca si in cazul rugaciunii, ca e vorba de doua variante deosebite de 'convingere'. Una eficienta, cea care determina omului o stare de pace ("sunt fericit sa multumesc ca s-a rezolvat problema") spre deosebire de cea care determina o stare de tensiune ("imi doresc cu ardoare sa se rezolve problema"). Ca de fiecare data atrag atentia ca nu este important 'cum' ci "cum te simti pentru ca ai obtinut 'ce'-ul". 'Cum' este una din capcane in care teoria mecanicista te arunca. Religia atrage atentia asupra ei pentru cine are urechi de auzit.


[polldaddy rating="6558992"]
----------------------------------------------------

dr. Daniel Ganea

Medic de familie, Ecografie la domiciliu,

Medic urgente ambulanta privata

http://ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Comunitatea Oamenilor Sanatosi

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

TEORIA BIOSTRUCTURALA

Ordinea de stimulare a punctelor in EFT

Marele complot al patentării Marijuanei

Apa - cel mai comun medicament

Explicatia temperaturilor sub zero absolut

Sfintii parinti nu mint - Raiul

Sacroterapia- terapia prin credinta

Reclame google